Basın örgütlerinden AB’ye çağrı: İsrail’le ortaklık anlaşmasını askıya alın

Uluslararası 60 hak örgütü, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ve AB ülkelerinin dışişleri bakanlarına mektup yazarak, AB’yi İsrail’in gazetecileri öldürmesine ve basın özgürlüğü ihlallerine karşı eyleme geçmeye çağırdı. Mektup, AB ülkeleri dışişleri bakanlarının 29 Ağustos’ta Brüksel’deki zirvesi öncesi kaleme alındı.

İmzacılardan Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi’nin (ECPMF) internet sitesinde paylaşılan mektuba, DİSK Basın-İş, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Gazeteciler Cemiyeti Derneği’nin de aralarında olduğu uluslararası basın ve insan hakları örgütleri imza attı.

‘AB, İSRAİL’E YAPTIRIM UYGULAMALI’

Hak örgütlerinin 22 Ağustos tarihli mektubunda, “Örgütlerimiz, Avrupa Birliği’nin İsrailli yetkililerin, İsrail’in insan hakları ve uluslararası insancıl hukuktan doğan yükümlülüklerine aykırı olarak, eşi benzeri görülmemiş bir şekilde gazetecileri öldürmesine ve medya özgürlüğünü ihlal etmesine karşı eyleme geçmesini talep etmek için yazıyoruz” denildi.

Söz konusu hak ihlallerinin Gazze, Batı Şeria, İsrail ve diğer yerlerde İsrailli yetkililer tarafından işlenen ve İsrailli, Filistinli ve uluslararası sivil toplum kuruluşları tarafından da doğrulanmış yaygın ve sistematik ihlallerin bir parçası olduğuna dikkat çekilen mektupta, “Bu ihlaller, AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın askıya alınmasını tetiklemeli ve AB’nin sorumlulara başka yaptırımlar da uygulamasını beraberine getirmelidir. Fakat üzücüdür ki 27 AB ülkesinin hükümetleri henüz İsrail güçlerinin Gazze’deki suçlarını oybirliği ile kabul etmiş, isnat etmiş ya da kınamış değildir” ifadelerine yer verildi.

RSF: İSRAİL’E KARŞI SÖZDEN ÖTE EYLEME GEÇİLMELİ

Mektubun imzacılarından RSF’nin Brüksel Ofisi Başkanı Julie Majerczak, konuya ilişkin açıklamasında, İsrail’e karşı ‘sözden öte eyleme geçilmesi’ gerektiğini ifade ederek, AB’nin üye olmayan ülkelerle yaptığı ortaklık anlaşmasında insan haklarına saygı ve demokratik ilkelerin temel alındığını hatırlattı ve İsrail’in açıkça bunu çiğnediğini vurguladı. AB’nin ‘İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun gazetecileri katletmeyi durdurması, bilgiye erişim hakkına ve basın özgürlüğüne saygı göstermesi için gerekli her şeyi yapması gerektiğinin’ altını çizen Majerczak, bunun AB’nin ‘güvenilirliği’ için önemli olduğunu söyledi.

İsrail’in, 7 Ekim 2023’ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı İbrahim Mervan Muharib’in de öldürülmesiyle 169’a yükseldi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir